Waterstraalsnijden is goedkoop

Waarom waterstraalsnijden onverslaanbaar goedkoop is

In plaats van dure diamantslijpkoppen of laserstralen, gebruiken we onberispelijk kraanwater als snijgereedschap – een van de begrijpelijke redenen waarom waterstraalsnijden zo goedkoop kan worden geïmplementeerd en gebruikt. Een ander is het feit dat er nauwelijks schroot (afval) is tijdens deze koude bewerkingstechniek, wat geen temperatuur gerelateerde aantasting van het verwerkte materiaal veroorzaakt. En tenslotte is met een waterstraal als snijmiddel geen kostbare gereedschapsslijtage te verwachten.

Het waterstraalsnijden is daarom in eerste instantie “heel eenvoudig” gunstig omdat het te verwerken materiaal wordt gescheiden door een hogedrukwaterstraal en het toevoegen van scherpkantig snijzand. De werkmaterialen of “tools” zijn daarom bijna in overvloed en vereisen geen hoge investeringskosten. Natuurlijk is het waterverbruik vrij hoog, maar de resulterende bedrijfskosten vallen in het niet in vergelijking met laser-, diamant- of plasmasnijprocessen die gebruik maken van het elektrisch opladen van de werkstukken.

Vooral als u veel verschillende stoffen vaak wilt snijden, is waterstraalsnijden onverslaanbaar goedkoop. Omdat bij veel materialen de concurrerende processen helemaal niet kunnen worden gebruikt of in ieder geval duurder zijn. In zijn algemeenheid is waterstraalsnijden duidelijk de beste en goedkoopste oplossing, zoals overal online te lezen is.

Niet-destructief werken heeft ook een positief effect op waterstraalsnijden

Bij het berekenen van de totale kosten moet ook rekening worden gehouden met de invloeden op de te verwerken materialen. Het feit dat het te snijden materiaal tijdens het waterstraalsnijden nauwelijks wordt verwarmd, heeft ook hier een zeer gunstig effect. Vooral in vergelijking met plasma- en hogetemperatuurprocessen zijn materiaalvervorming, vervorming en verlies evenals braamvorming minimaal of niet aanwezig bij waterstraalsnijden. Daarom is er geen dure nabewerking nodig, evenals de niet zo ongebruikelijke verspilling van werkstukken die de verwerking bij hoge temperaturen in andere processen niet hebben overleefd.

Uiteindelijk speelt het ook een rol dat “vluchtige” gereedschappen zoals water en kwarts, in tegenstelling tot diamant- of metalen gereedschappen, niet verslijten en de onderhouds- en reparatiekosten voor de waterstraalsnijmachines binnen de perken worden gehouden. Uiteindelijk zijn dit ook besparingen die we kunnen doorgeven aan onze klanten.

Wilt u liever dat wij u bellen?
    Bel mij terug